Veel gestelde vragen

Wat is een Energielabel
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Hierbij is het A++++-label het meest energiezuinig en het G-label het minst zuinig.
Hoe zuiniger het energielabel, hoe minder fossiele energie nodig is voor een huis (denk bijvoorbeeld aan aardgas).
Volgens Milieu Centraal heeft een huis met een zuinig energielabel deze voordelen:
- Energierekening minder hoog
- Comfortabel
- Beter voor milieu
- Woning is meer waard en verkoopt sneller
Welk energielabel is het zuinigst?
Het A++++-label is het meest energiezuinige label. Het gaat dan om een nul-op-de-meter woning, energieneutrale woning of energieleverende woning. Een nieuwbouwwoning zal in de meeste gevallen minimaal een A-label opleveren.
Hoe ziet het energielabel eruit?
Het definitieve energielabel ontvangt u in de vorm van een PDF-document. In het document wordt uitgebreid toegelicht waar de inspecteur tijdens een bezoek naar kijkt en wat er vastgesteld is.
De afbeelding hier aan de linkerkant weergegeven is een voorbeeld hiervan
Is een energielabel verplicht?
Heb ik een energielabel nodig? Die vraag is terecht, want een energielabel is niet voor ieder huis verplicht. Er zijn een aantal uitzonderingen. Om verwarring te voorkomen hebben we de uitzonderingen een-op-een overgenomen van de website van de Rijksoverheid:
Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:
- beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
- vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
- (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
- gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen);
- recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij
- permanent gebruik;
- gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
Hoe vraag ik een energielabel aan?
Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om zelf een energielabel via Digid aan te vragen. De nieuwe stappen voor een energielabel zijn als volgt:
- Kies een energieadviseur en maak een afspraak.
- De energieadviseur komt bij u langs en neemt de woning op. Dit duurt ongeveer 60 minuten tot anderhalf uur.
- De adviseur verwerkt de opname en stelt een energielabel vast. Dit energielabel wordt geregistreerd in de database EP-online.
- De adviseur stuurt u een PDF-document met het label.
Wat kan ik doen om mijn Energielabel te verbeteren
Het energielabel wordt opgesteld op basis van diverse kenmerken van een woning of bedrijfspand, waarbij zowel bouwkundige als installatietechnische elementen worden meegenomen. Om uw energielabel te verbeteren, kunt u zich richten op het verbeteren van de isolatie van bouwkundige constructies of de efficiëntie van uw systemen.
Wat is de nieuwe regelgeving voor energielabels?
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van je woning of bedrijfspand was je altijd al verplicht om een energielabel te hebben. Wat echter is veranderd, is de regelgeving van energielabels. Per 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van de NTA8800. Dit wordt gedaan door een gediplomeerd energieprestatie adviseur (EP Adviseur) die werkt voor een BRL9500 gecertificeerd bedrijf.
Ik ben het niet eens met mijn energielabel. En nu?
Neem eerst contact op met de energieadviseur als u het niet eens bent met uw energielabel. U kunt dan uitleggen waarom u het niet eens bent met uw energielabel. Mogelijk krijgt u een nieuwe opname of wijziging in de bestaande opname.
Komt u er met uw energieadviseur niet uit? Neem dan contact op met de certificaathouder die het label geregistreerd heeft. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel.
Vindt u dat de certificaathouder uw melding niet goed afhandelt? Neem dan contact op met de certificerende instelling. Deze instelling controleert de certificaathouder. De naam vindt u ook op het energielabel.
Moet ik een nieuw energielabel aanvragen na woningverbetering?
Nee, dit is niet verplicht. Als je je woning hebt verbouwd en energiebesparende maatregelen hebt genomen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, dan wil je natuurlijk dat dit ook wordt weerspiegeld in je energielabel. Een beter energielabel kan namelijk de waarde en het comfort van je woning verhogen en je energierekening verlagen.
Maar hoe kun je je energielabel aanpassen na een verbouwing? En hoeveel impact heeft verduurzaming op het energielabel?
Sinds 1 januari 2021 kun je niet meer zelf online je energielabel aanpassen met DigiD. Je moet hiervoor een afspraak maken met een erkende energieadviseur die bij je thuis komt om de woning te inspecteren. De adviseur stelt dan een definitief energielabel op dat wordt geregistreerd bij het Kadaster.
Adres
Hoofdweg 48
9617AJ Harkstede